Sergio Mensing: “Onderbuikgevoel speelt vaak een te grote rol"

30 november 2018

Sergio Mensing, één van de developers die al vele websites en webshops voor Webba heeft ontwikkeld. Intern wordt hij gezien als een groot talent, die al vele klanten blij heeft gemaakt met een nieuwe site of shop. Maar wie is Sergio eigenlijk? En wat vindt hij van zijn werk? Wij zochten het uit!

Hoe ben je zo in dit vak terecht gekomen?

“Het begon al toen ik jong was. In de 4e van Havo had ik mijn eigen website al ontwikkeld. Een website over mezelf. Bovendien was ik goed in informatica. Ik haalde goede cijfers. Daar is mijn liefde voor het vak geboren.” En toen? “Toen ben ik communicatie & multimedia design gaan studeren in Leeuwarden, dit sloot er goed op aan.
Webba.nl

Maar hoe ben je bij Webba terecht gekomen?

“Via mijn stage. Ik zocht een bedrijf in de omgeving van Zuidoost-Drenthe, waar persoonlijk contact erg belangrijk was en ik op mijn fietsje naar het werk kon. Dat vond ik hier. Na mijn stage werd mij een contract aangeboden. Nu doe ik naast frond-end ook vormgeving bij Webba.” Klinkt goed, was het voor iedereen maar zo makkelijk..   “Daar heb ik zeker geluk mee gehad. Ik denk dat dat het voordeel is van dit vak. Er is veel vraag naar mensen. Mijn advies aan stagiairs is dan ook om zorgvuldig je stageplek te kiezen. Wie weet wordt het je nieuwe werkplek.”

Je hebt ondertussen aardig wat websites en webshops gemaakt, op welk project ben je het meeste trots?

“De Drommedaar. Deze website/webshop komt binnenkort online. Het leuke van deze website is dat het een vet design heeft, dan maakt het leuk om aan te werken. Daarnaast waren de details erg belangrijk, dit vraagt om deskundigheid. Hierdoor kreeg ik de kans om mezelf te ontwikkelen.”
 

Webba

“Zowel op een tablet, smartphone als laptop moet een website gebruiksvriendelijk zijn, dat is een grote uitdaging”

En waar haal jij het meeste voldoening uit?

“Eigenlijk zijn dat twee dingen. Het ontwerp van website, waarbij zowel de klant als ikzelf tevreden zijn. Daarnaast front-end development, het ontwikkelen van een website. Zie het als een plaatje die tot leven komt. Dat vind ik echt gaaf.”

Wat is het grootste verschil met een website ontwikkelen als je dit vergelijkt met 5 jaar geleden?

“Belangrijkste verandering is denk ik de gebruikerservaring. De digitalisering zorgt ervoor dat we steeds meer apparaten gebruiken (tablets, smartphone, laptops). Zowel op een tablet, smartphone als laptop moet een website gebruiksvriendelijk zijn, dat is een grote uitdaging. Iedere website op ieder apparaat vraagt weer om andere eigenschappen. Dat maakt het anders dan 5 jaar geleden.”
 

Webba

“Beslissingen over het ontwerp van de website worden vaak gemaakt op basis van onderbuikgevoelens en aannames”

Wat is de meest gemaakte fout die je tegenkomt op websites?

“Beslissingen over het ontwerp van de website worden vaak gemaakt op basis van onderbuikgevoelens en aannames. Denk bijvoorbeeld aan de structuur of opmaak van een website, die niet aansluit bij het doel of gebruiksvriendelijkheid.”
Hoe zal jij dit anders doen? “Testen. De data zal dan uitwijzen wat uiteindelijk de beste oplossing is. Om dit te testen hebben we intern handige tools. Zo kunnen we bijvoorbeeld met verschillende indelingen van websites gaan testen en bekijken hoe verschillende gebruikers hier op reageren.”

Komen er nog belangrijke ontwikkelingen aan?

“Ik ben gespecialiseerd in WordPress websites. Een nieuwe ontwikkeling binnen WordPress is WordPress 5: Gutenberg. Deze update zal ervoor zorgen dat website eigenaren meer mogelijkheden krijgen om de indeling en vormgeving van hun website aan te passen. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk.

Heb jij nog een gouden tip? 🏆

“Websites bieden veel mogelijkheden. Hierdoor is het soms lastig om keuzes te maken hoe websites ingedeeld moeten worden. Ga daarom niet op aannames en onderbuikgevoelens af, maar luister goed naar de wensen van gebruikers of baseer beslissingen op basis van data. Zo weet je zeker de het de investering waard zal zijn.”

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.